Wat te doen als chef-kok 5 dagen op Sicilië - Horeca Groep Leiden
Menu

Wat te doen als chef-kok 5 dagen op Sicilië

Luchtfoto Sicilië

Wat een straf! Op uitnodiging van Vanilla Venture één van onze leveranciers van onder andere fantastische olijfolies, ben ik samen met een aantal andere chef-koks afgereisd naar Sicilië. Wij hebben hier prachtige producten en producenten ontmoet en natuurlijk bijzonder veel inspiratie opgedaan. Benieuwd op wat voor mooie en inspirerende plekken wij zijn geweest? Dat lees je hier in “Wat te doen als chef-kok 5 dagen op Sicilië”.

Dag 1 (dinsdag)

Nadat wij dinsdagmorgen vroeg hadden afgesproken op Eindhoven Airport vlogen wij in een aantal uurtjes naar Sicilië. Het prachtige Italiaanse eiland in de Middellandse zee, waar we bij aankomst al snel richting het plaatsje Trapani gingen. Daar bezochten wij Le Saline di Trapani e Paceco. Een gebied van bijna 1000 hectare waar sinds de 12e eeuw al zéér hoogwaardige zout gewonnen wordt, allemaal met de hand. Le Saline is erg bijzonder en een echte bezienswaardigheid.

Le Saline Sicilië

‘s Avonds zijn we naar Palermo de hoofdstad van Sicilië gegaan. Een stad met zo’n 750 duizend inwoners en die wij vooral kennen van de maffia. Onderweg naar Palermo rijden wij over de snelweg langs het monument voor de Italiaanse onderzoeksrechter Giovanni Falcone.

Deze onderzoeksrechter werd beroemd door zijn strijd tegen de maffia. Dankzij hem werden meer de 500 maffialeden opgesloten. Iets wat hij in 1992 met zijn leven heeft moeten bekopen toen de maffia de snelweg opblies toen Falcone hier overheen reed. Echter, volgens onze buschauffeur zou de maffia nóóit zo iets doen. Ja ja… Het waren vast een paar kwajongens!

Dag 2 (woensdag)

Siciliaanse markt

De tweede dag werden wij opgepikt door Rino Duca, een opkomende sterren chef die ons Palermo laat zien. Wij hebben die dag vooral over markten gelopen waar we ontzettend veel mooie en verse producten uit de regio hebben gezien. Veel verse vis, citroenen, artisjokken en noem maar op! Helaas viel de streetfood in Palermo allemaal wel een beetje tegen. Het befaamde Italiaanse ijs daarentegen was weer subliem!

Verder hebben wij deze dag veel rondgewandeld en deze oude stad goed tot ons genomen. Zo bezochten wij hier wat van de vele highlights van de stad zoals onder andere de fameuze trap uit Godfather III die figureert in één van de slot scenes uit deze film.

Bertus en Rino Duca

De volgende dagen beloven nog erg mooi te worden met onder meer een bezoek aan olijfolieproducent Fattoria Scirinda. Een bezoek waar ik erg naar uit kijk, want hun olijfolie is écht fantastisch! Binnenkort meer van mijn Siciliaanse trip! (Lees nu ook deel 2)

Arrivederci!

Bertus

Bertus Friedhoff: Naast waanzinnig liefhebber van de Italiaanse keuken én parttime hockeycoach, ook executive chef bij de Horeca Groep.