preloader
Terug

Ga snel naar

Blog

Inspiratietrip naar Piemonte

19 oktober 2022

ZONDAG 9 OKTOBER
‘Extra vroeg vertrekken – want verwachte chaos’ – Om half 6 stonden alle chefs van De Horeca Groep met Wouter (eigenaar), Nicky (General Manager) en Jasper (Operational Manager) om te vertrekken voor hun jaarlijkse inspiratietrip. Dit jaar ging de reis naar Piemonte, Italië – dé regio voor truffels. De rijen op Schiphol bleven uit – dus er was genoeg tijd om even wakker te worden onder het genot van een uitsmijter en een biertje 😉

 

EATALY LINGOTTO – de allereerste Slow Food Supermarkt
We begonnen, na een flinke dosis espresso shots, onze reis met een bezoek naar de allereerste officiële Slow Food Supermarkt ter wereld. Eataly is een culinair walhallah: Van handgemaakte grissini, de meest prachtige olijfolie, een uitgebreide kaasafdeling en een enorme wijnkelder.

In Eataly Lingotto wordt de mozzarella ter plekke geproduceerd. Evenals de beroemde ‘Piemonte ravioli del Plin’ – genoeg om te proeven dus de komende dagen.

   

ALBA – dé truffelstad van Piemonte
Onze tweede stop was bij Foresteria Conti Roero, oftewel: ons hotel. Het werd hier duidelijk waarom Alba dé truffelstad wordt genoemd. Op elke hoek van de straat stonden kraampjes met verse witte en zwarte truffels.

Het diner vond plaats in restaurant Enoclub Alberto – op Piazza Michele Ferrero. Juist – van dé Ferrero Rocher. Tevens een belangrijke werkgever hier. Na een heerlijk avondmaal vonden we de allerlaatste taxi van Alba die ons terugbracht naar ons hotel.

MAANDAG 10 OKTOBER
 

PIOBESI D’ALBA – op jacht naar truffels
We gingen vroeg op pad om op zoek te gaan naar truffels. Samen met Michele (onze truffeljager) en Lady en Macchia (zijn honden) hebben we gezocht naar truffels, vooral de (dure) witte. Michele liet ons zien hoe het moest – we vonden uiteindelijk wat late zomertruffels maar slaagde niet om de witte truffels te bemachtigen.

Vervolgens kregen we bij Tartuflanghe een uitgebreide presentatie over alle ins and outs van truffels. Waar groeien ze? Wat is het verschil tussen de seizoenen? Hoe herken je een goede truffel?

AZIENDA AGRICOLA SUKULA – wijngaard
Daarna vertrokken we naar de wijngaard van Chef Jyrki Sukula en Riikka Sukula. Hun wijngaard ligt in het hart van het Barolo DOCG gebied – in de heuvels van Serralunga d’Alba. Ze hadden wat mooie wijnen open staan – die we natuurlijk even moesten proeven. Erg vervelend. Chef Jyrki vertelde haar inspirerende verhaal hoe zij haar eigen micro wijngaard opstartte.

IL CASTELLO DI MONTICELLO – kasteelbezoek
Hier had eigenlijk een stukje moeten staan over ons bezoek naar het beroemde kasteel op de heuvel van Monticello. Maar bij het aanzien van de steile wegen naar het kasteel toe – hebben we toch maar besloten om te doen waar we goed in zijn. Genieten op het terras met een goed glas wijn 😉

Samen met maître Rodi – had onze Mello de beste wijnen uitgezocht en zo schoven we aan voor een heerlijk maal door chef Alessandro.

 

DINSDAG 11 OKTOBER

UNIVERSITA DELLE SCIENZE GASTRONOMICHE – Slow Food Universiteit
Op een-na-laatste ‘’werkbezoek’’ – prachtig gesitueerd in het voormalig kasteel van Koning Alberto di Savoia. We kregen een rondleiding door de universiteit en hun wijnkelder. Die werd ook wel de Wijnbank genoemd – terecht want wat lag daar een kapitaal aan wijn.

We bezochten ook het Sensory Tasting Lab – waar studenten wijn leren proeven onder uitzonderlijke omstandigheden, zodat ze noch door elkaar, noch door kleur of structuur van een product beïnvloed worden. De Slow Food Universiteit is een universiteit waar je leert over gastronomie, duurzaamheid en unieke smaken.

BRA – Kaassaffineur Fiorenzo Giolito
Als laatste ‘’werkbezoek’’ bezochten we Giolito – hij is verantwoordelijk voor de rijping van de kazen. We kregen een rondleiding in de kaaskelders en daarna mochten we uiteraard alle kazen proeven (onder het genot van een wijntje natuurlijk 😉).

Het leukste aan de rondleiding was zijn speciale rijpingskast – waar hij dag en nacht klassieke muziek van Vivaldi draait – hij is er heilig van overtuigd dat dit een positief effect heeft op zijn kazen.

 

OSTERIO BOCCONDIVINO

En hoe beter om deze werkvakantie af te sluiten met een heerlijk diner van allerlei klassiek Piemontese gerechten zoals carne cruda (grove tartaar van kalfsvlees van het Fassine ras), Salsiccia di Bra, Tajarin (lintpasta) met witte truffel, Agnolotti del Plin (kleine ravioli), konijn in Arneis (lokale witte wijn) saus, gestoofd kalfsvlees en een fris dessert, parfait (semifreddo) van pistache en hazelnoot met een lekker krokantje, en hazelnoottaart met een koude zabaione saus.

Na deze maaltijd was het toch echt tijd om terug te gaan. Het schoolreisje zat erop. Met een hoofd vol indrukken en inspiratie (en wellicht wat extra kilootjes) vertrokken we naar Milaan voor onze terugvlucht.

 

*In het bijzonder willen wij onze executive chef Bertus bedanken voor het organiseren van deze onvergetelijke inspiratietrip!


Deel dit artikel