preloader
Terug

Ga snel naar

Blog

Een duurzame oplossing tegen voedselverspilling

15 maart 2024

In een wereld waar bewustwording over voedselverspilling en duurzaamheid steeds prominenter wordt, blijven we bij De Horeca Groep vooruitstrevende oplossingen nastreven. Onze recente samenwerking met Orbisk markeert een belangrijke stap in deze richting. Orbisk heeft de Orbis ontwikkeld, een geautomatiseerd, AI-gestuurd monitoringsysteem voor voedselverspilling, om te voldoen aan de groeiende behoefte aan nauwkeurige en efficiënte methoden om voedselverspilling te meten en te verminderen.

 

Elk jaar produceert de foodservice-industrie miljoenen tonnen aan voedselverspilling, met aanzienlijke economische (€ 18 miljard) en ecologische (4,5 kg CO2; 7000 liter zoet water/kg) kosten. De Orbisk-methode biedt een oplossing door keukens in staat te stellen voedselverspilling eenvoudig en geautomatiseerd te meten, tot aan de bereidingsfase en de afzonderlijke ingrediënten.

 

Als De Horeca Groep hebben we de handen ineengeslagen en zijn we vastbesloten om dit op een succesvolle manier te implementeren. Niet alleen streven we ernaar om onze eigen voedselverspilling te verminderen, maar we willen ook een leidende rol spelen binnen de sector.

 

Hoe werkt het nou?
* (Lees hier meer)

Orbisk-dashboard met realtime gegevens over voedselverspilling

Elk restaurant heeft een uniek dashboard en eigen AI-gestuurde food waste monitor. Deze slimme monitor scant, weegt en categoriseert het afval waardoor we inzichten krijgen in ons verspillingspatroon. Elk week ontvangen we een update over wat er wordt weggegooid en wanneer dit gebeurd. Dit stelt ons in staat om patronen te herkennen en te begrijpen hoe we onze processen kunnen verbeteren.

Door middel van deze bewustwording kunnen we proactief maatregelen nemen om voedselverspilling te verminderen. Of het nu gaat om aanpassen van onze inkoop strategieën, het heroverwegen van onze menu-opties of het trainen van ons personeel.

 

Resultaten

Binnen het tijdsbestek van één jaar zijn we erin geslaagd om meer dan 2.000 kg voedselverspilling te verminderen in onze restaurants Lot & de Walvis, Stadscafé van der Werff en City Hall. Deze inspanning heeft geresulteerd in een reductie van meer dan 1.500 kg aan CO2-e  en heeft geleid tot het redden van meer dan 1.000 maaltijden. Deze prestatie markeert een veelbelovende start en brengt ons aanzienlijk dichter bij ons doel om de voedselverspilling met minstens 30% te verminderen in 2,5 jaar tijd.

Direct gevolg voor onze gasten

Onze gasten hebben mogelijk opgemerkt dat we het afgelopen jaar niet alleen wijzigingen doorvoeren in onze menu’s, maar ook voor aan onze concepten. Zo hebben we besloten om het ontbijtbuffet van Lot op een andere manier vorm te geven omdat het terugdringen van voedselverspilling niet haalbaar was en niet te rechtvaardigen.

Daarnaast hebben operationele beslissingen bijgedragen aan het succes van het verminderen van onze voedselverspilling. De bewustwording onder het (keuken)personeel, strikt(ere) voorraadbeheer en werken met seizoenproducten dragen bij aan ons gezamenlijke doel.

 

Toekomstplannen

Als De Horeca Groep kijken we uit naar de toekomst, waarin we samen met onze partners en gasten de schouders eronder zetten om ons gezamenlijke doel te behalen. We zijn vastbesloten om ons steentje bij te dragen aan een duurzamere toekomst en kijken ernaar uit om onze inspanningen voort te zetten. Samen kunnen we echt een verschil.

 

Gefinancierd door de Europese Unie. De standpunten en meningen die worden uitgedrukt, zijn echter alleen die van de auteur(s) en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie. De Europese Unie kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor deze standpunten en meningen.

Deel dit artikel