preloader
Terug

Ga snel naar

Een dag met

Een dag met... Bernaart

9 november 2022

De ‘forever-young’ Bernaart Stel is al sinds 2008 bekend bij De Horeca Groep. Executive chef Bertus Friedhoff is toen ter tijd nog chef van City Hall. Ook City Hall kent in deze tijd een ander concept dan Trattoria Italiana van vandaag de dag. Het City Hall van toen serveerde de internationale keuken en toverde vrijdag- en zaterdagavond om tot club. Bernaart is meer in de club te vinden dan in de keuken, maar dat doet er niet toe.

Vandaag de dag begint Bernaart zijn zomerdagen als chef bij Waterlust de Kaagsociëteit. Hij verbaast zich nog altijd over de schoonheid van zijn werkplek (zeker 4 kilometer van de bewoonde wereld). Bernaart is als eerste in de keuken. Hij start de keuken op, zet de lunch klaar en begint aan de mice-en-place.

Het is 12 uur en dat betekent dat hij versterking krijgt. Alleen laat de versterking nog even op zich wachten… Het is niet de eerste keer dat deze jongen laattijdig van de pont stapt. Bernaart belt zijn vaste medewerker op om vragen of het goed gaat met hem. Al snel neemt de jongen op en begint met excuseren: ‘Sorry chef, mijn scooter heeft een koude start, ik sta al een halfuur te trappen’
‘Pak de fiets’ zegt Bernaart en ik zie je zo. Hij hangt met lichte frustratie op; hij staat er nog even alleen voor en de eerste boten leggen aan. Voordat hij het doorheeft zit het terras ramvol en print de bonnenprinter als een gek.

Bernaart is wel wat drukte gewend en laat zich niet snel gek maken. Hij houdt wel van een uitdaging. Maar al snel is het zelfs voor Bernaart te uitdagend; hij combineert alle bonnen en timet alles perfect. Binnen tien minuten heeft Bernaart 14 kroketten,
9 Waterlust tosti’s, 8 oerbrood carpaccio en 7 oerbrood makreelsalade op de pass staan.
‘Hi chef, ik ben er’ hoort hij achter zich. ‘Goed dat je er bent jongen, kleed je snel om, we hebben nog een strijd te overwinnen’. Maar eerst: muziek. ‘Du bist alles was ich habe auf der Welt…’ brult Bernaart zo’n tien keer per dag mee door de keuken. Het is zijn lijflied. Eigenlijk meer dan dat.

 

En als het zomerseizoen bij Waterlust erop zit is Bernaart te vinden bij Tabú. Deze variatie en vrijheid bevalt hem goed. Maar volgens hem onderscheidt De Horeca Groep zich écht met het familiegevoel dat heerst bij de restaurants. Zijn droom? Een manusje van alles worden zodat hij inzetbaar is bij alle zaken.


Deel dit artikel