Wat te doen als chef-kok 5 dagen op Sicilië (deel 2)
Menu

Wat te doen als chef-kok 5 dagen op Sicilië (deel 2)

Bootjes Sicilië

Eerder deze week beschreef ik in mijn blog “Wat te doen als chef-kok 5 dagen op Sicilië” mijn eerste twee dagen op dat prachtige en mooie Italiaanse eiland. In deel twee neem ik jullie mee naar mijn laatste drie dagen met nog drie erg mooie bezoeken!

Dag 3 (donderdag)

Het beloofd een drukke dag te worden met twee bezoeken aan ambachtelijke producenten. Wij begonnen die dag met een bezoek aan producent Scali. Zij maken Colatura di Alici, eigenlijk is dat uitlekvocht van gefermenteerde ansjovis. Een ansjovis extract dus. Deze hebben minimaal 1 jaar ‘gerot’ en zijn door 6 a 7 doeken gezuiverd zodat er een helder extract overblijft. Wij proefden er eentje die twee jaar heeft gefermenteerd, écht een waanzinnige smaak! De ansjovissen doen ze met de hand in potjes, 10.000 per dag!

Scalia ansjovis extract

Na het proeven van deze waanzinnige ansjovisextract was het tijd om naar de olijfolieboer te gaan. Dit bezoek is iets waar ik mij al de hele reis stiekem op heb zitten verheugen. Voordat we aankomen bij de olijfolieboer scoren we eerst nog even een ijsje bij Bar Roma di Aurelio een sterrenzaak wat betreft ijs. Echt een aanrader!

Uiteindelijk komen wij aan bij de werkelijk prachtige olijfboomgaard van Fattoria Scirinda. De olijfolie die zij hier produceren is van erg hoogwaardige kwaliteit.  Dat komt mede door de meer dan 120 jaar ervaring die de familie Pasciuta heeft met deze, sommige wel meer dan 300 jaar oude olijfbomen. De olijfolies die zij produceren vullen zij nog met de hand en zijn écht fantastisch!

Scirinda olijfolie

Na ons bezoek aan Fattoria Scirinda zijn wij koks vol inspiratie van deze prachtige omgeving en alle mooie verse producten en ingrediënten zelf lekker aan het koken geslagen. Ik bedoel wij blijven tenslotte wel koks natuurlijk. Wij maakten een heerlijke verse pasta met amandel, ansjovis, sardientjes, broodkruim en uiteraard de fantastische olijfolie van Fattoria Scirinda.

Dag 4 (vrijdag)

Oei. Het was een vroegertje deze dag! Maar niet voor niks, want wij zijn deze dag naar een ricotta maker gegaan. Erg mooi en interessant om dit proces van dichtbij te zien. De wei van deze schapen ricotta wordt tot 80 graden verwarmd en dan in vormen geschept. Verse schapen ricotta is iets wat je in Nederland niet of nauwelijks meer ziet.  Des te bijzonderder het is om het hier te zien én kakelvers te proeven in een cannoli die voor je neus gemaakt wordt door een oud omaatje!

Ricotta en cannoli

We genieten verder nog wat van al het moois wat Sicilië te bieden heeft. De oude stadjes met prachtige architectuur, nog een lekkere Italiaanse Gelato om vervolgens de avond uiteindelijk af te sluiten bij een klein authentiek pizzeriaatje. Wat een top dag weer!

Dag 5 (zaterdag)

Spijtig genoeg komt er natuurlijk altijd weer een einde aan dit soort snoepreisjes. Het tripje naar Sicilië was zeer interessant, daarnaast heb ik dankzij deze reis weer leuke nieuwe collega’s ontmoet. Bedankt Wendy Nolde en Maarten Hoogeveen van Vanilla Venture voor het organiseren en begeleiden van deze mooie studiereis. Op naar het volgende tripje!

Chef Bertus kookt pasta

Arrivederci!

Bertus

Bertus Friedhoff: Naast waanzinnig liefhebber van de Italiaanse keuken én parttime hockeycoach, ook executive chef bij de Horeca Groep.