Verslag van de studiereis naar CasAlba | 27-29 oktober 2019
Menu

Studiereis naar CasAlba

Duco Brickmann (Chef van Lot en de Walvis) en Bertus Friedhoff (Executive Chef van de Horeca Groep Leiden) gingen samen met Vanilla Venture op studiereis naar CasAlba.  Het Spaanse CasAlba  is een familieonderneming gevestigd in de uitlopers van de fraaie Sierra de la Demanda  even ten oosten van het Noord-Spaanse Burgos en zo’n beetje tegen de grens van het gerenommeerde wijngebied Rioja. Familie Castro Alba  zorgt al generaties lang voor zorgvuldige rijping van hun hammen van zeer goede kwaliteit. Ambachtelijk werken heeft men hoog in het vaandel.

Dag 1

Met een groep van 11 personen vlogen wij op zondag 27 oktober naar Bilbao. Daar aangekomen wachtte de Argentijnse chauffeur ons op om ons te brengen naar Belorado, een dorp gelegen op 50 km ten oosten van Burgos.

Na aankomst in ons hotel, hebben we in de bar van het hotel wat gedronken in afwachting van de familie Castro Alba. Om 20:00 uur werden we opgehaald voor het avondprogramma bij CasAlba.
We hebben een uitgebreide uitleg en rondleiding gekregen over hun ‘embutidos’, zoals charcuterie hier genoemd wordt. Daarna hebben we heerlijke Serrano ham (SerrAlba genaamd, veel meer gemarmerd dan gewone Serranoham en 3 jaar gerijpt), Jamon de Cebo de Campo Iberico en Lomo, Chorizo (van varken en rund) mogen proeven. Een warmer welkom hadden we ons niet kunnen wensen.

WhatsApp Image 2019-10-28 at 10.50.16 (1)
WhatsApp Image 2019-10-28 at 10.50.17
WhatsApp Image 2019-10-28 at 10.50.21 (1)
WhatsApp Image 2019-10-28 at 10.50.20 (1)

 

Dag 2

De volgende ochtend zijn we na het ontbijt weer terug gegaan naar CasAlba. We kregen een uitgebreide rondleiding en uitleg van Julio Castro Alba zelf. Zo hebben we de rookkamer en droogruimtes bezocht, erg indrukwekkend. Veel geleerd over raszuiverheid, rijping en voeding.

’s Middags zijn we naar Burgos gereden, waar we na ons inchecken in Hotel Silken Gran Teatro, de fraaie delicatessenwinkel Dlademanda Mercado van CasAlba hebben bezocht.  Deze zaak wordt gerund door Julio’s charmante dochter en is het visitekaartje van CasAlba dus overal zie je hun mooie charcuterie, maar ook prachtige Spaanse-en buitenlandse kaas. Aan de bar kan je heerlijke Iberico vlees van de ‘brasa’(grill) bestellen.
Bertus en Gerard kregen vervolgens een privéles ham snijden van Julio, waarna we naar beneden gingen voor de lunch. Er stond een lange tafel voor ons klaar in een mooie ruimte. We hebben heerlijk gegeten, vergezeld door wijnen uit eigen wijngaard. De lunch duurde tot een uur of 18:00, waarna we Julio en Andrea gedag zeiden en Burgos zijn gaan verkennen. Een mooie oude stad, heel Spaans, geen toeristen en overal gezellige tapasbarrretjes, waaronder El Moreño, dé plek om de beroemde Morcilla de Burgos te proeven, enfin, het werd laat…

WhatsApp Image 2019-10-28 at 13.43.27
WhatsApp Image 2019-10-28 at 13.45.00
WhatsApp Image 2019-10-28 at 13.43.21
WhatsApp Image 2019-10-28 at 13.44.59
WhatsApp Image 2019-10-28 at 13.43.30
WhatsApp Image 2019-10-28 at 13.43.57
WhatsApp Image 2019-10-28 at 13.43.25
WhatsApp Image 2019-10-28 at 16.02.14 (1)
WhatsApp Image 2019-10-28 at 16.02.15
WhatsApp Image 2019-10-28 at 16.02.16
WhatsApp Image 2019-10-28 at 16.02.19 (1)

 

Dag 3 

De volgende ochtend zijn we de Mercado Sur gaan bezoeken, een overdekte markt niet ver van ons hotel. Een markt met goede, gevarieerde kwaliteitsproducten uit de omgeving.

WhatsApp Image 2019-10-29 at 10.28.10 (1)
WhatsApp Image 2019-10-29 at 10.28.14
WhatsApp Image 2019-10-29 at 10.28.13

Vervolgens bezochten we het beroemde Kathedraal van Burgos, hier ligt de doodskist  van de beroemde kruisridder El Cid, die ook uit Burgos kwam. Pracht en praal alom.

WhatsApp Image 2019-10-29 at 10.50.36
WhatsApp Image 2019-10-29 at 10.50.36 (2)

We spraken om 11:30 uur af om samen met Andrea Castro Alba te ontbijten in de Dlademanda Mercado. Rond 13:30 uur  stond onze chauffeur klaar om ons terug te brengen naar Bilbao Airport na deze prachtige studiereis in Spanje.

We willen graag Vanilla Venture en Andrea en Julio van CasAlba bedanken voor deze bijzonder inspirerende  ervaring.

WhatsApp Image 2019-10-28 at 13.17.23