Het Nederlands Bierproeffestival - Horeca Groep Leiden
Menu

Het Nederlands Bierproeffestival

Foto: Braaksma & Roos

Speciaalbiertjes met Soof

Afgelopen week was het weer de week van het Nederlandse bier. Deze week draait om hoe kan het ook anders, Nederlands bier. Tijdens deze week zijn er tal van evenementen omtrent dit heerlijke gerstenat, waaronder het Nederlands Bierproeffestival in Den Haag. Een ideaal moment dus om even langs te gaan en flink wat inspiratie op te doen wat betreft bier!

 

Stadscafé van der Werff en bier

Toen ik van het Nederlands Bierproeffestival hoorde dacht ik meteen aan de jongens van Stadscafé van der Werff. Dit stadscafé is één van de bruisende plekjes in Leiden waar veel mensen graag samenkomen onder genot van een lekker biertje. Clemens en Bart zijn twee van de toppers die hier onze gasten voorzien van een lach en zo’n met veel kennis en liefde getapt biertje. Het leek mij daarom een uitgelezen kans deze jongens mee te nemen naar het Nederlands Bierproeffestival om elkaar wat beter te leren kennen en onze bierkennis te verrijken.

 

 

De Grote Kerk

Als iets een prachtig toneel voor een bierproeffestival is, dan is het wel De Grote Kerk in Den Haag. Wellicht ben ik als Haagse iet wat bevooroordeeld, maar goed I love this place! In de Grote Kerk waren naast een paar grote Nederlandse brouwerijen vooral ontzettend veel kleine onbekende brouwerijtjes te vinden. Wij begonnen onze ronde bij Brouwerij Scheveningen. Een brouwerij wat al sinds 1996 met trots zijn heerlijke bieren brouwt op die prachtige plek aan zee. Wij proefden hun witbier en de Ur Pilsch welke gebaseerd is op de traditionele Tjechische Pilsener uit 1842. Wat een heerlijke volle smaak zeg!

De volgende brouwerij die wij bezochten was Kompaan. Een echte Haagse brouwerij opgericht door twee kompanen die geloven in écht leven. Genieten met vrienden. En hoe meer genieten, hoe beter staat bij hen hoog in het vaandel. Hier proefden wij de Black Coffee, een erg intens en zwaar biertje. Voor de echte liefhebber dus. Bij Bruut een Amsterdamse brouwerij die zich onderscheidt door de vele verleidelijke blonde bieren, gingen wij voor de pale ale en een fruitig blondje. Welke weer iets gangbaarder smaakten als het heftige werk daarvoor.

Na Bruut belandden wij bij de Wassenaarse brouwerij Crooked Spider. Alleen vanwege de naam en het bijbehorende verhaal al één van mijn favoriete bieren deze dag. Crooked Spider dankt zijn iet wat griezelige naam namelijk aan het feit dat er tijdens het brouwen een keer een ongenode gast in de vorm van een spin de ketel ingedoken was. Gelukkig geen spinnen in ons biertje! Op naar Jopen bier dus.

Bij Jopen bier was de dorst nog steeds niet helemaal gelest dus hebben wij meteen maar vier verschillende biertje uitgekozen om te proeven. Wij proefden Mooie Nel, Smoke’n magic, Mashing Pumpinks en Meesterstuk. Zeer lekkere bieren waarvan ik denk dat de Mashing Pumpinks het vooral goed bij de dames zal gaan doen. I loved it!

 

Van der Werff’s bier tasting

Een rondje Grote Kerk en de nodige biertjes verder hebben Clemens, Bart en ik weer de nodige inspiratie opgedaan. Erg leuk om zo eens een uitstapje met deze jongens te hebben. Hopelijk hebben ze hier wat leuke inzichten verkregen voor de bier tastings die wij aanbieden bij Stadscafé van der Werff. Vandaag hebben wij namelijk gezien dat bier super mooi te combineren valt met verschillende smaken, wat ideaal is voor de bier tasting. Hier bieden wij verschillende Brand biertjes aan met bijpassende gerechten. Aanradertje hoor hee!

 

Sophie Hadjidakis: Horeca tijger pur sang. Na een paar maanden buffelen en goed feesten, komt zij graag bij met een detox sapjeskuur. #rocknrolljatoch