Chefs Day Wildplukken - Horeca Groep Leiden
Menu

Chefs Day Wildplukken

Wildplukken Edwin Flores Horeca Groep Leiden

Weer eens iets anders dan in de keuken staan. Een paar weken geleden heb ik de chef-koks van onze restaurants; Lot en de Walvis, City Hall, La France, Stadscafé van der Werff en The Bishop uitgenodigd voor onze Chefs day om mee te gaan wildplukken. Dit deden wij in de prachtige omgeving van Arnhem onder begeleiding van de bekende wildplukker Edwin Flores.

Wildplukken

Wildplukken is iets wat wij mensen van nature eigenlijk altijd al hebben gedaan. Vele stammen aan de andere kant van de wereld doen nog steeds niet anders. Wij in het westen echter kopen bijna al onze producten op de markt of in de supermarkt tegenwoordig. Dit terwijl er hier ook bijzonder veel moois in de directe omgeving groeit wat je zo kan plukken.

Iets waar Edwin Flores dus alles vanaf weet. Edwin Flores heeft namelijk verschillende boeken geschreven over wildplukken en kan ons daarom veel leren en laten zien wat voor moois er allemaal in onze omgeving groeit. Het leek mij daarom een leuke en leerzame ervaring dit samen met onze chefs te doen. Een stukje inspiratie en teambuilding kan natuurlijk nooit geen kwaad.

Edwin neemt ons mee naar de Molenplaats een natuurgebied bij Arnhem waar wij een twee uur durende wandeling maken. Ondertussen krijgen wij uitleg over verschillende bloemen en planten welke echt ontzettend lekker zijn. Zo proefden wij onder andere rietgras, waarvan het onderste gedeelte de smaak van komkommer heeft. Iets wat natuurlijk erg leuk om te weten is en waar wij anders nooit achter hadden gekomen!

Verder plukten wij de blaadjes van daslook plantjes. Deze plantjes zijn net als knoflook, bieslook, prei, ui en sjalot ook een plant uit de lookfamilie. Daslook heeft een geur die erg veel weg heeft van knoflook en is dan ook mooie toevoeging aan soepen, sauzen, pesto’s en salades. Iets wat je niet zo gauw met de Vergeet me nietjes zou doen. Dit is vooral een mooi bloemetje voor de garnering van gerechten, want smaak heeft het niet echt!

Chefs Day Wildplukken 1

Afbeelding 1 van 27

Duizendblad is een plant die wij allemaal wel zullen herkennen. Het is die plant die je in Nederland veel in de berm langs de weg ziet staan, met die mooie witte bloemetjes erop. Duizendblad kan je eten, zo wordt het in restaurants wel eens gefrituurd en als garnering gebruikt. Daarnaast kan je het ook drinken door er thee van te zetten. Het wordt tevens gezien als geneeskrachtig kruid. Het hielp timmermannen vroeger het bloeden van een wond te stoppen. Dat wist je vast nog niet!

Daarnaast leerden wij dat de Europese berenklauw inderdaad giftig is, maar ook zeker net zoals de brandnetel gegeten kan worden. De plant heeft namelijk een erg mooie kruidige smaak. Bij het plukken wel even uitkijken voor de brandharen, want we willen natuurlijk geen blaren! Behandel de berenklauw verder net zoals de brandnetel. Eventjes blancheren en daarna zijn de brandharen uitgeschakeld. Probeer het maar eens!

Een van mijn favorieten was toch wel de magnolia. Iedereen kent deze boom wel en anders herken je ‘m sowieso wel in het voorjaar door de prachtige wit roze bloesem. Het wordt nog mooier wanneer je weet dat je deze prachtige bloemen ook kan eten. De bloemen hebben rauw qua smaak iets weg van gember met een zoetje en een bittertje wat neigt naar witlof.

Na de twee uur durende wandeling hebben wij op het terrein van Edwin Flores in Ressen nog met alle deelnemers genoten van een heerlijke barbecue lunch. Complimenten naar de VHC Jongens voor het organiseren van dit leuke en leerzame uitstapje. Plus een extra woord van dank aan Leon Looijenstein, chef van La France en tevens onze top fotograaf deze dag.

Het was een heerlijke dag om zo met al onze chefs op pad te zijn. Zij hebben elkaar ook allemaal een beetje beter leren kennen wat natuurlijk erg leuk is voor de binding tussen onze restaurants. Wij zijn die avond bij terugkomst in Leiden nog gezellig met zijn allen gaan eten bij Bistro Bord’o wat die dag helemaal compleet maakte. Kortom en echte top dag samen met alle chefs van onze restaurants! Absoluut voor herhaling vatbaar!

Bertus Friedhoff: Naast waanzinnig liefhebber van de Italiaanse keuken én parttime hockeycoach, ook executive chef bij de Horeca Groep.