Menu

Culinaire studiereis naar Puglia

Onze Joost van der Lee (Chef van Italian bar-bistro City Hall) en Bertus Friedhoff (Executive Chef van de Horeca Groep Leiden) gingen samen met Vanilla Venture op Culinaire studiereis naar Puglia.

Deze boeiende regio, die door Nederlanders ook wel Apulië genoemd wordt, vormt de wat hobbelige naaldhak van de laars van Italië. Deze vrij arme regio wint het qua kustlijn in lengte van alle andere regio’s en is het rijkst aan archeologische vondsten. Er staan hier een zo’n 50 tot 60 miljoen olijfbomen op een lappendeken van stukjes grond. Het landschap is afwisselend vlak en heuvelachtig. Het land heeft bijzonder veel te bieden op gastronomisch vlak. Dat moest natuurlijk bekeken én geproefd worden. Hieronder lees je hun reisverslag. 

Zondag: 

Na aankomst reden we richting het zuiden naar Borgobianco Resort & Spa. Dit hotel bevindt zich in een oude masseria (versterkte boerderij) in Polignano a Mare en was ons verblijf voor de komende twee nachten.

WhatsApp Image 2019-03-31 at 14.20.47
WhatsApp Image 2019-04-01 at 16.00.27 (1)
WhatsApp Image 2019-04-12 at 09.22.48
WhatsApp Image 2019-04-01 at 09.14.23 (1)
WhatsApp Image 2019-04-12 at 09.22.24
WhatsApp Image 2019-04-12 at 09.24.24

Na wat vrije tijd zijn we rond 15.30 uur naar de Dire Fare Gustare-scuola di cucina gegaan, gelegen in de masseria san Pietro van Mara en Marina. Hier gaven de dames een oeno-gastronomische kookles ‘alla pugliese’. We mochten aan de slag met ons eigen diner mét uitstekende lokale wijnen in het glas die goed aansloten bij de gerechten. 

WhatsApp Image 2019-04-08 at 11.19.32 (5)
WhatsApp Image 2019-04-08 at 11.24.00 (6)
WhatsApp Image 2019-04-01 at 16.00.27
WhatsApp Image 2019-04-08 at 11.19.32 (5)
WhatsApp Image 2019-04-01 at 09.14.17
WhatsApp Image 2019-04-08 at 11.24.00 (4)

Qua pasta is Puglia natuurlijk bekend om zijn orechettie, de oortjespasta die hier eigenlijk chiancarelle (klein) en paciocche (groter) heten.  

WhatsApp Image 2019-04-08 at 11.24.00 (2)
WhatsApp Image 2019-04-01 at 09.14.23 (2)
WhatsApp Image 2019-04-01 at 09.16.48 (2)
WhatsApp Image 2019-04-01 at 09.16.47
WhatsApp Image 2019-04-08 at 11.24.00 (1)
WhatsApp Image 2019-04-01 at 09.14.22 (1)
WhatsApp Image 2019-04-08 at 11.24.00
WhatsApp Image 2019-04-01 at 16.00.26 (2)
WhatsApp Image 2019-04-08 at 11.19.32
WhatsApp Image 2019-04-08 at 11.19.32 (1)
WhatsApp Image 2019-04-08 at 11.24.00 (5)
WhatsApp Image 2019-04-08 at 11.19.32 (3)
WhatsApp Image 2019-04-08 at 11.24.00 (3)
WhatsApp Image 2019-04-08 at 11.24.00 (7)
WhatsApp Image 2019-04-08 at 11.19.32 (2)

Maandag: 

Maandagochtend na het ontbijt zijn we naar Marina de Carlo gegaan. Onze leverancier (De Carlo) van onder meer de ‘door de zon gekuste’ pachino-tomaatjes en violetto die Brindisi-artisjokken, beide overgoten met hun prachtige prijswinnende olijfolie. Daar zijn we de hele dag te gast geweest voor een rondleiding, uitleg en lunch.  

WhatsApp Image 2019-04-01 at 14.24.20
WhatsApp Image 2019-04-01 at 14.24.23 (2)
WhatsApp Image 2019-04-01 at 14.24.24
WhatsApp Image 2019-04-01 at 14.24.22
WhatsApp Image 2019-04-01 at 14.24.23 (3)
WhatsApp Image 2019-04-01 at 14.24.23
WhatsApp Image 2019-04-01 at 14.24.23 (1)
WhatsApp Image 2019-04-01 at 14.24.23 (4)
WhatsApp Image 2019-04-01 at 15.37.31
WhatsApp Image 2019-04-01 at 15.37.32 (1)
WhatsApp Image 2019-04-01 at 16.00.25 (2)
WhatsApp Image 2019-04-01 at 16.00.28 (1)
WhatsApp Image 2019-04-01 at 15.37.32
WhatsApp Image 2019-04-01 at 16.00.25
WhatsApp Image 2019-04-01 at 16.00.26 (1)
WhatsApp Image 2019-04-01 at 16.00.25 (1)
WhatsApp Image 2019-04-01 at 16.00.26
WhatsApp Image 2019-04-01 at 16.26.15 (4)

WhatsApp Image 2019-04-01 at 17.02.42 (1)
WhatsApp Image 2019-04-12 at 09.37.27
WhatsApp Image 2019-04-12 at 09.37.27
WhatsApp Image 2019-04-08 at 11.25.43 (2)
WhatsApp Image 2019-04-08 at 11.25.43 (5)
WhatsApp Image 2019-04-08 at 11.25.43
WhatsApp Image 2019-04-08 at 11.25.43 (1)
WhatsApp Image 2019-04-08 at 11.25.43 (6)
WhatsApp Image 2019-04-01 at 16.58.47 (1)

Aan het einde van de middag zijn we terug gereisd naar Polignano a Mare. Dit dorp is de geboorteplaats van de vader van alle Italiaanse zangers, de grote Domenico Modugno, vooral bekend van het lied ‘Volare’. We sloten de avond af met een heerlijk diner in restaurant Antiche Mura. 

WhatsApp Image 2019-04-01 at 18.39.49
WhatsApp Image 2019-04-12 at 09.40.43
WhatsApp Image 2019-04-12 at 09.39.26 (1)
WhatsApp Image 2019-04-01 at 19.32.26
WhatsApp Image 2019-04-12 at 09.40.27
WhatsApp Image 2019-04-12 at 09.39.26 (2)
WhatsApp Image 2019-04-08 at 11.26.26
WhatsApp Image 2019-04-12 at 09.38.07
WhatsApp Image 2019-04-12 at 09.39.26 (3)

Dinsdag:

Dinsdagochtend reisden we na het ontbijt naar onze gastheer van vandaag; Andrea Fratepietro. Zijn bedrijf Azienda Agricola Fratepietro (net als De Carlo een familiebedrijf) levert ons prachtige bella di Cerignola-olijven. Samen met hem hebben we zijn olijfgaarden bekeken, plukten we wilde kruiden en natuurlijk hebben we geluncht met de lekkerste graanpasta’s. 

a1e93921-fb40-4cc1-a6c1-cdf2d8550123
WhatsApp Image 2019-04-02 at 17.21.51 (3)
WhatsApp Image 2019-04-08 at 11.27.30
WhatsApp Image 2019-04-02 at 17.20.18 (1)
WhatsApp Image 2019-04-02 at 17.21.51 (4)
WhatsApp Image 2019-04-12 at 10.05.57
WhatsApp Image 2019-04-02 at 17.20.18
WhatsApp Image 2019-04-02 at 17.21.51 (5)
WhatsApp Image 2019-04-02 at 17.21.51 (8)
WhatsApp Image 2019-04-02 at 17.21.51 (7)
WhatsApp Image 2019-04-02 at 17.21.51
WhatsApp Image 2019-04-08 at 11.28.10
WhatsApp Image 2019-04-08 at 11.28.10 (1)
WhatsApp Image 2019-04-12 at 10.06.20
WhatsApp Image 2019-04-02 at 17.21.51 (10)
WhatsApp Image 2019-04-12 at 09.54.29
WhatsApp Image 2019-04-02 at 17.21.51 (2)
WhatsApp Image 2019-04-12 at 09.57.29

Helaas komt er natuurlijk weer een einde aan dit soort fantastische inspiratie tripjes. Het was zeer interessant en daarnaast hebben wij dankzij de reis weer leuke nieuwe collega’s ontmoet. Bedankt Patrick Spithoven en Wendy Nolde van Vanilla Venture voor het organiseren van deze mooie studiereis. Op naar het volgende tripje! 

Joost van der Lee en Bertus Friedhoff