Menu

Hert uitbenen doe je zo!

Wild hert

Het wildseizoen is weer in volle gang. Een mooi moment om onze koks en leerling-koks wat beter kennis te laten maken met het mooiste scharrelvlees wat er bestaat. Om het wildseizoen in te luiden organiseerden wij onlangs een masterclass hert uitbenen. Een hert uitbenen doe je natuurlijk niet meteen zo één, twee, drie. Daar is vakkundige kennis voor nodig en daarom hebben wij de hulp ingeschakeld van Rik Thesing, onze voormalig Chef bij restaurant The Bishop.

Uitbenen is een vak op zich en wordt veelal gedaan door de slager of poelier, maar om een goede kok te zijn is het uiteraard belangrijk dit ook zelf te kunnen doen. Het doel van uitbenen is het vlees te ontdoen van botten en gewrichten. Aangezien het wildseizoen van start is gegaan staat er een prachtig hert op het menu van The Bishop. Mello, mede-eigenaar van The Bishop vertelt dat het hert wat op het menu staat geschoten is in Duitsland door zijn zwager. Wat is het toch waanzinnig mooi om een praktisch zelf geschoten dier te kunnen serveren in je eigen restaurant!

Uitbenen is geen kinderspel

Na eerst met z’n allen een bakkie te hebben gedaan, gaan we beginnen. Met een heerlijke doffe klap worden de twee achterbouten en de rug van het hert op de snijtafel in de prachtige keuken van The Bishop gegooid. Zo’n beest weegt natuurlijk niet niks, en er hangt meteen een vibe van allright boys we gaan beginnen!

Rik vertelt ons dat hij tijdens zijn opleiding tot kok vond dat er te weinig aandacht werd besteed aan het uitbenen. Iets wat wel degelijk van belang is voor een goede kok en anders wel om het feit dat je via deze manier ontzettend goed de technische delen van bepaalde dieren leert kennen waarvoor deze allemaal gebruikt kunnen worden. En wat werkt nou beter dan leren uit de praktijk in plaats vanuit een boek?!

Om zelf het uitbenen onder de knie te krijgen heeft Rik tijdens zijn opleiding in de vroege ochtenduren altijd gewerkt bij een ouderwetse horeca slager in Amsterdam. Hierdoor heeft hij alle fijne kneepjes van het vak geleerd van echte professionals, want uitbenen is natuurlijk geen kinderspel. Het was echter lang niet altijd even makkelijk, slagers en uitbeners beginnen namelijk erg vroeg en in combinatie met het werken als kok zijn dat lange dagen.

Aan de slag

Rik begint met één van de achterbouten van het hert. Met veel aandacht en precisie snijdt hij het vlees los van de botten. Vervolgens begint hij het losgekomen vlees te ontdoen van het vlies. Ondertussen legt hij goed uit wat hij aan het doen is. Hoe je je mes moet vasthouden, hoe je snijdt en uiteraard welke delen van het vlees nu zichtbaar zijn.

Aan de hand van zijn handelingen legt Rik prachtig uit wat hij doet en welk deel precies wat is. Van de stukken waaruit biefstuk gesneden wordt tot de muis, het staartstuk en natuurlijk de hertenrug, één van de mooiste en lekkerste stukken van het hert. Erg bijzonder om te zien hoe zo’n prachtig en levend wezen wat een paar dagen eerder nog vrij in de natuur liep zo ontzettend mooi en duurzaam stukje vlees oplevert.

Wat een prachtig resultaat

Na een uur of twee uitbenen en uitleg transformeren de twee achterbouten en de rug langzaam tot mooie stukken wild. Deze stukken zullen vervolgens in porties worden gesneden om uiteindelijk tot verrukkelijke gerechten op het bord van de gast te komen. Dit met ontzettend veel respect voor het dier. Bijna alles van het vlees tot de botten wordt gebruikt. Kleine stukjes vlees worden verzameld en gaan in de bak waar stoofgerechten van gemaakt kan worden. De botten en taaiere stukken vlees gaan in een bak waar vervolgens een bouillon, jus of saus van gemaakt wordt.

Na het hert wordt er nog een wildzwijn wat tevens op het menu staat uitgebeend. Dit keer mogen ook sommige leerlingen het mes hanteren en een eerste poging wagen van het uitbenen. Het blijkt stiekem toch iets lastiger dan het lijkt, maar zoals Rik zegt oefening baart kunst.

Rik, bedankt voor deze ochtend. Alle leerling-koks hebben een ontzettend leerzame ochtend gehad en zijn weer met een mooie ervaring rijker aan de slag gegaan.

Dubbele top 10 notering Beste Leerbedrijf Horeca 2017

Beste Leerbedrijf Horeca

Horeca Groep Leiden heeft dit jaar met Lot en de Walvis en Italian bar bistro City Hall een dubbele top 10 notering behaald voor de prijs Beste Leerbedrijf Horeca 2017. Leerlingen en docenten kunnen jaarlijks de leerbedrijven nomineren die volgens hen kans dienen te maken op de titel Beste Leerbedrijf Horeca. Na verschillende rondes zal de winnaar tijdens de Horecava 2018 bekend worden gemaakt.

Trots

Uiteraard zijn wij als Horeca Groep Leiden ontzettend trots op het feit dat wij met twee restaurants zijn vertegenwoordigd in deze top 10. Elk jaar doen alle restaurants ontzettend hun best om nieuw talent binnen te halen en uiteindelijk aan ons te binden. Een dubbele notering in de top 10 laat zien dat wij onze leerlingen en het opleiden daarvan zeer serieus nemen. Wij zijn de leerlingen en docenten dan ook erg dankbaar voor deze waardering.

City Hall

Voor Italian bar bistro City Hall is het, het tweede jaar op rij dat dit restaurant in de top 10 staat. Vorig jaar zat er helaas geen top 3 notering in, iets waar wij dit jaar natuurlijk minimaal voor willen gaan. Voor Lot en de Walvis is het de eerste nominatie, wat lang niet gek is na pas twee jaar open te zijn. Bij beide zaken verheugen wij ons er op de komst van de jury om te laten zien hoe onze leermeesters werken met de leerlingen.

HGL Academy

Goed en talentvol personeel aan je binden is natuurlijk voor elke organisatie ontzettend belangrijk. Voor ons als Horeca Groep zijnde al helemaal in een branche waar het vinden van goed opgeleid personeel met een passie voor de horeca steeds lastiger wordt. Om die reden zijn wij in september dit jaar ook begonnen met onze eigen opleiding, de HGL Academy. Op deze manier willen wij gemotiveerde leerlingen aan ons binden met naast natuurlijk het te gekke jaarlijkse personeelsfeest een eerlijke beloning, een mbo-diploma en doorgroeimogelijkheden binnen onze organisatie. Wij zijn erg verheugd met het feit dat deze inspanningen al zijn eerste vruchten lijkt af te werpen. Deze noteringen zien wij dan ook als bewijs dat dit de juiste investering in de toekomst is!

Ongeacht de uitslag willen wij alvast proosten op dit nu al prachtige resultaat!

De HGL Academy gaat van start

Nog even en dan is het eindelijk zo ver. De Horeca Groep Academy gaat dan écht van start! Alhoewel de meeste studenten hun eerste week bij de restaurants al achter de rug hebben, begint de Academy officieel pas 25 september. Iets waar wij natuurlijk ontzettend naar uit kijken!

HGL Academy

Waarom een eigen Academy?

De afgelopen tijd hoorden wij om ons heen dat veel horecabedrijven kampten met een groeiend personeelstekort. Een probleem waar wij zelf ook mee te maken hadden. Met name in de keuken hebben wij grote moeite om goed geschoold personeel te vinden. Over dit groeiende probleem worden genoeg oorzaken genoemd waardoor dit komt, maar te weinig oplossingen. Aldus, dat vonden wij.

Daarom zijn wij zelf gaan kijken hoe wij een oplossing kunnen bedenken om dit personeelstekort tegen te gaan. Allereerst hebben wij als Horeca Groep Leiden zijnde daarover in februari 2017 eens goed over zitten brainstormen met als doel een oplossing te vinden voor het groeiende personeelstekort probleem binnen de horeca.  

What to do?!

Uit deze brainstormsessie kwam als één van de oplossingen, het zelf opleiden van personeel. Dat is wellicht makkelijker gezegd dan gedaan, dus hoe doe je zo iets? Want als horecabedrijf een eigen opleiding optuigen doe je natuurlijk niet zomaar even. Studenten dienen uiteraard een mooi erkend diploma te krijgen waar ze overal mee aan de slag kunnen. Om die reden zijn wij op zoek gegaan naar een goede partner voor dit project.

Match made in heaven!

Wij kwamen in contact met NCVB bedrijfsopleidingen, een opleidingsinstantie die al vaker met verschillende horecaondernemers een eigen opleidingstraject zijn begonnen. Dit was als een match made in heaven! Het NCVB pakt het theoretische gedeelte op van de opleiding en wij leren de studenten alles wat in de praktijk nodig is om een goede kok te worden! En uiteindelijk, wanneer de opleiding met een voldoende wordt afgerond, staat daar een landelijk erkend MBO-diploma tegenover.

Toen wij bekend maakten te gaan starten met een eigen koksopleiding was dat groot nieuws. Niet alleen binnen horecaland, maar ook de normale media brachten het nieuws naar buiten. Binnen twee maanden resulteerde dit in meer dan 30 sollicitanten die het wel zagen om een interne opleiding te volgen binnen de Horeca Groep Leiden. Alle potentiële deelnemers van de interne opleiding zijn langs geweest voor een kennismakingsgesprek waarvan uiteindelijk de helft gaat deelnemen aan de studie.

Op een prachtige toekomst!

Deze 15 deelnemers zijn op maandag 21 augustus samengekomen in La France, één van onze locaties. Hier maakten zij kennis met elkaar, met ons als Horeca Groep Leiden en mensen van het NCVB. Een erg leuke meeting en ook super leuk om alle toekomstige deelnemers bij elkaar te zien.

Wij wensen iedereen ontzettend veel succes en plezier dit komende jaar bij hun leerbedrijf!

Het Nederlands Bierproeffestival

Foto: Braaksma & Roos

Speciaalbiertjes met Soof

Afgelopen week was het weer de week van het Nederlandse bier. Deze week draait om hoe kan het ook anders, Nederlands bier. Tijdens deze week zijn er tal van evenementen omtrent dit heerlijke gerstenat, waaronder het Nederlands Bierproeffestival in Den Haag. Een ideaal moment dus om even langs te gaan en flink wat inspiratie op te doen wat betreft bier!

 

Stadscafé van der Werff en bier

Toen ik van het Nederlands Bierproeffestival hoorde dacht ik meteen aan de jongens van Stadscafé van der Werff. Dit stadscafé is één van de bruisende plekjes in Leiden waar veel mensen graag samenkomen onder genot van een lekker biertje. Clemens en Bart zijn twee van de toppers die hier onze gasten voorzien van een lach en zo’n met veel kennis en liefde getapt biertje. Het leek mij daarom een uitgelezen kans deze jongens mee te nemen naar het Nederlands Bierproeffestival om elkaar wat beter te leren kennen en onze bierkennis te verrijken.

 

 

De Grote Kerk

Als iets een prachtig toneel voor een bierproeffestival is, dan is het wel De Grote Kerk in Den Haag. Wellicht ben ik als Haagse iet wat bevooroordeeld, maar goed I love this place! In de Grote Kerk waren naast een paar grote Nederlandse brouwerijen vooral ontzettend veel kleine onbekende brouwerijtjes te vinden. Wij begonnen onze ronde bij Brouwerij Scheveningen. Een brouwerij wat al sinds 1996 met trots zijn heerlijke bieren brouwt op die prachtige plek aan zee. Wij proefden hun witbier en de Ur Pilsch welke gebaseerd is op de traditionele Tjechische Pilsener uit 1842. Wat een heerlijke volle smaak zeg!

De volgende brouwerij die wij bezochten was Kompaan. Een echte Haagse brouwerij opgericht door twee kompanen die geloven in écht leven. Genieten met vrienden. En hoe meer genieten, hoe beter staat bij hen hoog in het vaandel. Hier proefden wij de Black Coffee, een erg intens en zwaar biertje. Voor de echte liefhebber dus. Bij Bruut een Amsterdamse brouwerij die zich onderscheidt door de vele verleidelijke blonde bieren, gingen wij voor de pale ale en een fruitig blondje. Welke weer iets gangbaarder smaakten als het heftige werk daarvoor.

Na Bruut belandden wij bij de Wassenaarse brouwerij Crooked Spider. Alleen vanwege de naam en het bijbehorende verhaal al één van mijn favoriete bieren deze dag. Crooked Spider dankt zijn iet wat griezelige naam namelijk aan het feit dat er tijdens het brouwen een keer een ongenode gast in de vorm van een spin de ketel ingedoken was. Gelukkig geen spinnen in ons biertje! Op naar Jopen bier dus.

Bij Jopen bier was de dorst nog steeds niet helemaal gelest dus hebben wij meteen maar vier verschillende biertje uitgekozen om te proeven. Wij proefden Mooie Nel, Smoke’n magic, Mashing Pumpinks en Meesterstuk. Zeer lekkere bieren waarvan ik denk dat de Mashing Pumpinks het vooral goed bij de dames zal gaan doen. I loved it!

 

Van der Werff’s bier tasting

Een rondje Grote Kerk en de nodige biertjes verder hebben Clemens, Bart en ik weer de nodige inspiratie opgedaan. Erg leuk om zo eens een uitstapje met deze jongens te hebben. Hopelijk hebben ze hier wat leuke inzichten verkregen voor de bier tastings die wij aanbieden bij Stadscafé van der Werff. Vandaag hebben wij namelijk gezien dat bier super mooi te combineren valt met verschillende smaken, wat ideaal is voor de bier tasting. Hier bieden wij verschillende Brand biertjes aan met bijpassende gerechten. Aanradertje hoor hee!

 

Sophie Hadjidakis: Horeca tijger pur sang. Na een paar maanden buffelen en goed feesten, komt zij graag bij met een detox sapjeskuur. #rocknrolljatoch 

Chefs Day Wildplukken

Wildplukken Edwin Flores Horeca Groep Leiden

Weer eens iets anders dan in de keuken staan. Een paar weken geleden heb ik de chef-koks van onze restaurants; Lot en de Walvis, City Hall, La France, Stadscafé van der Werff en The Bishop uitgenodigd voor onze Chefs day om mee te gaan wildplukken. Dit deden wij in de prachtige omgeving van Arnhem onder begeleiding van de bekende wildplukker Edwin Flores.

Wildplukken

Wildplukken is iets wat wij mensen van nature eigenlijk altijd al hebben gedaan. Vele stammen aan de andere kant van de wereld doen nog steeds niet anders. Wij in het westen echter kopen bijna al onze producten op de markt of in de supermarkt tegenwoordig. Dit terwijl er hier ook bijzonder veel moois in de directe omgeving groeit wat je zo kan plukken.

Iets waar Edwin Flores dus alles vanaf weet. Edwin Flores heeft namelijk verschillende boeken geschreven over wildplukken en kan ons daarom veel leren en laten zien wat voor moois er allemaal in onze omgeving groeit. Het leek mij daarom een leuke en leerzame ervaring dit samen met onze chefs te doen. Een stukje inspiratie en teambuilding kan natuurlijk nooit geen kwaad.

Edwin neemt ons mee naar de Molenplaats een natuurgebied bij Arnhem waar wij een twee uur durende wandeling maken. Ondertussen krijgen wij uitleg over verschillende bloemen en planten welke echt ontzettend lekker zijn. Zo proefden wij onder andere rietgras, waarvan het onderste gedeelte de smaak van komkommer heeft. Iets wat natuurlijk erg leuk om te weten is en waar wij anders nooit achter hadden gekomen!

Verder plukten wij de blaadjes van daslook plantjes. Deze plantjes zijn net als knoflook, bieslook, prei, ui en sjalot ook een plant uit de lookfamilie. Daslook heeft een geur die erg veel weg heeft van knoflook en is dan ook mooie toevoeging aan soepen, sauzen, pesto’s en salades. Iets wat je niet zo gauw met de Vergeet me nietjes zou doen. Dit is vooral een mooi bloemetje voor de garnering van gerechten, want smaak heeft het niet echt!

Chefs Day Wildplukken 1

Afbeelding 1 van 27

Duizendblad is een plant die wij allemaal wel zullen herkennen. Het is die plant die je in Nederland veel in de berm langs de weg ziet staan, met die mooie witte bloemetjes erop. Duizendblad kan je eten, zo wordt het in restaurants wel eens gefrituurd en als garnering gebruikt. Daarnaast kan je het ook drinken door er thee van te zetten. Het wordt tevens gezien als geneeskrachtig kruid. Het hielp timmermannen vroeger het bloeden van een wond te stoppen. Dat wist je vast nog niet!

Daarnaast leerden wij dat de Europese berenklauw inderdaad giftig is, maar ook zeker net zoals de brandnetel gegeten kan worden. De plant heeft namelijk een erg mooie kruidige smaak. Bij het plukken wel even uitkijken voor de brandharen, want we willen natuurlijk geen blaren! Behandel de berenklauw verder net zoals de brandnetel. Eventjes blancheren en daarna zijn de brandharen uitgeschakeld. Probeer het maar eens!

Een van mijn favorieten was toch wel de magnolia. Iedereen kent deze boom wel en anders herken je ‘m sowieso wel in het voorjaar door de prachtige wit roze bloesem. Het wordt nog mooier wanneer je weet dat je deze prachtige bloemen ook kan eten. De bloemen hebben rauw qua smaak iets weg van gember met een zoetje en een bittertje wat neigt naar witlof.

Na de twee uur durende wandeling hebben wij op het terrein van Edwin Flores in Ressen nog met alle deelnemers genoten van een heerlijke barbecue lunch. Complimenten naar de VHC Jongens voor het organiseren van dit leuke en leerzame uitstapje. Plus een extra woord van dank aan Leon Looijenstein, chef van La France en tevens onze top fotograaf deze dag.

Het was een heerlijke dag om zo met al onze chefs op pad te zijn. Zij hebben elkaar ook allemaal een beetje beter leren kennen wat natuurlijk erg leuk is voor de binding tussen onze restaurants. Wij zijn die avond bij terugkomst in Leiden nog gezellig met zijn allen gaan eten bij Bistro Bord’o wat die dag helemaal compleet maakte. Kortom en echte top dag samen met alle chefs van onze restaurants! Absoluut voor herhaling vatbaar!

Bertus Friedhoff: Naast waanzinnig liefhebber van de Italiaanse keuken én parttime hockeycoach, ook executive chef bij de Horeca Groep.

Wat te doen als chef-kok 5 dagen op Sicilië (deel 2)

Bootjes Sicilië

Eerder deze week beschreef ik in mijn blog “Wat te doen als chef-kok 5 dagen op Sicilië” mijn eerste twee dagen op dat prachtige en mooie Italiaanse eiland. In deel twee neem ik jullie mee naar mijn laatste drie dagen met nog drie erg mooie bezoeken!

Dag 3 (donderdag)

Het beloofd een drukke dag te worden met twee bezoeken aan ambachtelijke producenten. Wij begonnen die dag met een bezoek aan producent Scali. Zij maken Colatura di Alici, eigenlijk is dat uitlekvocht van gefermenteerde ansjovis. Een ansjovis extract dus. Deze hebben minimaal 1 jaar ‘gerot’ en zijn door 6 a 7 doeken gezuiverd zodat er een helder extract overblijft. Wij proefden er eentje die twee jaar heeft gefermenteerd, écht een waanzinnige smaak! De ansjovissen doen ze met de hand in potjes, 10.000 per dag!

Scalia ansjovis extract

Na het proeven van deze waanzinnige ansjovisextract was het tijd om naar de olijfolieboer te gaan. Dit bezoek is iets waar ik mij al de hele reis stiekem op heb zitten verheugen. Voordat we aankomen bij de olijfolieboer scoren we eerst nog even een ijsje bij Bar Roma di Aurelio een sterrenzaak wat betreft ijs. Echt een aanrader!

Uiteindelijk komen wij aan bij de werkelijk prachtige olijfboomgaard van Fattoria Scirinda. De olijfolie die zij hier produceren is van erg hoogwaardige kwaliteit.  Dat komt mede door de meer dan 120 jaar ervaring die de familie Pasciuta heeft met deze, sommige wel meer dan 300 jaar oude olijfbomen. De olijfolies die zij produceren vullen zij nog met de hand en zijn écht fantastisch!

Scirinda olijfolie

Na ons bezoek aan Fattoria Scirinda zijn wij koks vol inspiratie van deze prachtige omgeving en alle mooie verse producten en ingrediënten zelf lekker aan het koken geslagen. Ik bedoel wij blijven tenslotte wel koks natuurlijk. Wij maakten een heerlijke verse pasta met amandel, ansjovis, sardientjes, broodkruim en uiteraard de fantastische olijfolie van Fattoria Scirinda.

Dag 4 (vrijdag)

Oei. Het was een vroegertje deze dag! Maar niet voor niks, want wij zijn deze dag naar een ricotta maker gegaan. Erg mooi en interessant om dit proces van dichtbij te zien. De wei van deze schapen ricotta wordt tot 80 graden verwarmd en dan in vormen geschept. Verse schapen ricotta is iets wat je in Nederland niet of nauwelijks meer ziet.  Des te bijzonderder het is om het hier te zien én kakelvers te proeven in een cannoli die voor je neus gemaakt wordt door een oud omaatje!

Ricotta en cannoli

We genieten verder nog wat van al het moois wat Sicilië te bieden heeft. De oude stadjes met prachtige architectuur, nog een lekkere Italiaanse Gelato om vervolgens de avond uiteindelijk af te sluiten bij een klein authentiek pizzeriaatje. Wat een top dag weer!

Dag 5 (zaterdag)

Spijtig genoeg komt er natuurlijk altijd weer een einde aan dit soort snoepreisjes. Het tripje naar Sicilië was zeer interessant, daarnaast heb ik dankzij deze reis weer leuke nieuwe collega’s ontmoet. Bedankt Wendy Nolde en Maarten Hoogeveen van Vanilla Venture voor het organiseren en begeleiden van deze mooie studiereis. Op naar het volgende tripje!

Chef Bertus kookt pasta

Arrivederci!

Bertus

Bertus Friedhoff: Naast waanzinnig liefhebber van de Italiaanse keuken én parttime hockeycoach, ook executive chef bij de Horeca Groep.

Wat te doen als chef-kok 5 dagen op Sicilië

Luchtfoto Sicilië

Wat een straf! Op uitnodiging van Vanilla Venture één van onze leveranciers van onder andere fantastische olijfolies, ben ik samen met een aantal andere chef-koks afgereisd naar Sicilië. Wij hebben hier prachtige producten en producenten ontmoet en natuurlijk bijzonder veel inspiratie opgedaan. Benieuwd op wat voor mooie en inspirerende plekken wij zijn geweest? Dat lees je hier in “Wat te doen als chef-kok 5 dagen op Sicilië”.

Dag 1 (dinsdag)

Nadat wij dinsdagmorgen vroeg hadden afgesproken op Eindhoven Airport vlogen wij in een aantal uurtjes naar Sicilië. Het prachtige Italiaanse eiland in de Middellandse zee, waar we bij aankomst al snel richting het plaatsje Trapani gingen. Daar bezochten wij Le Saline di Trapani e Paceco. Een gebied van bijna 1000 hectare waar sinds de 12e eeuw al zéér hoogwaardige zout gewonnen wordt, allemaal met de hand. Le Saline is erg bijzonder en een echte bezienswaardigheid.

Le Saline Sicilië

‘s Avonds zijn we naar Palermo de hoofdstad van Sicilië gegaan. Een stad met zo’n 750 duizend inwoners en die wij vooral kennen van de maffia. Onderweg naar Palermo rijden wij over de snelweg langs het monument voor de Italiaanse onderzoeksrechter Giovanni Falcone.

Deze onderzoeksrechter werd beroemd door zijn strijd tegen de maffia. Dankzij hem werden meer de 500 maffialeden opgesloten. Iets wat hij in 1992 met zijn leven heeft moeten bekopen toen de maffia de snelweg opblies toen Falcone hier overheen reed. Echter, volgens onze buschauffeur zou de maffia nóóit zo iets doen. Ja ja… Het waren vast een paar kwajongens!

Dag 2 (woensdag)

Siciliaanse markt

De tweede dag werden wij opgepikt door Rino Duca, een opkomende sterren chef die ons Palermo laat zien. Wij hebben die dag vooral over markten gelopen waar we ontzettend veel mooie en verse producten uit de regio hebben gezien. Veel verse vis, citroenen, artisjokken en noem maar op! Helaas viel de streetfood in Palermo allemaal wel een beetje tegen. Het befaamde Italiaanse ijs daarentegen was weer subliem!

Verder hebben wij deze dag veel rondgewandeld en deze oude stad goed tot ons genomen. Zo bezochten wij hier wat van de vele highlights van de stad zoals onder andere de fameuze trap uit Godfather III die figureert in één van de slot scenes uit deze film.

Bertus en Rino Duca

De volgende dagen beloven nog erg mooi te worden met onder meer een bezoek aan olijfolieproducent Fattoria Scirinda. Een bezoek waar ik erg naar uit kijk, want hun olijfolie is écht fantastisch! Binnenkort meer van mijn Siciliaanse trip! (Lees nu ook deel 2)

Arrivederci!

Bertus

Bertus Friedhoff: Naast waanzinnig liefhebber van de Italiaanse keuken én parttime hockeycoach, ook executive chef bij de Horeca Groep.